דף הבית>>קטעי עיתונות>>תאונות דרכים>>נפגעתם בתאונת דרכים? המדריך להגשת תביעה

נפגעתם בתאונת דרכים? המדריך להגשת תביעה

נפגעתם בתאונת דרכים? את מי תובעים? כיצד מגישים תביעה? עד מתי ניתן להגיש אותה ואיזה סוגי פיצויים קיימים? עו"ד כרמי בוסתנאי, המתמחה בתיעות נזיקין, עם המדריך המלא לנפגעי תאונות דרכים. חלק א'

עו"ד כרמי בוסתנאי | mako | פורסם 13/08/13 09:13

זקוקים לייעוץ משפטי? עורך דין יחזור אליכם תוך 24 שעות

 

הפוך - באמצע כביש החוף. התאונה, אתמול
תאונות הדרכים הכי נפוצות הן בין שני רכבים
צילום׃  חדשות 2
תאונות דרכים בהן מעורבים רכבים פרטיים עלולות להותיר את הנוסעים עם פגיעות קשות, אשר לרוב מדובר בפגיעות אורטופדיות, נוירולוגיות פסיכיאטריות ואסתטיות.

 

תאונת דרכים איננה רק התנגשות רגילה בין שני כלי רכב, אלא כוללת גם מקרים כמו פגיעה מדלת של מכונית, ממכסה מנוע, מהתלקחות הרכב, פגיעות בזמן כניסה ויציאה מהרכב, נפילה באוטובוס, פגיעה ממטען שנפל או מחלק שהתנתק, פגיעה בעת דחיפת או גרירת רכב, תיקון-דרך ברכב ועוד ובתנאי שהשימוש ברכב בזמן טריקת הדלת היה למטרות תחבורה. במקרים מסוימים, גם מי שנכח בזירת תאונה והוא עצמו לא נפגע פיזית, אלא ראה את קרובו נפגע קשה או חלילה נפטר, וכתוצאה מכך לקה בזעזוע שהותיר בו טראומה נפשית, גם הוא נחשב כנפגע לכל דבר וזכאי לפיצוי מהביטוח של הרכב.

כך, במקרה של צעירה שיצאה מרכבה בחניון תת קרקעי ונחבלה בראשה מבורג בולט וכתוצאה מכך נגרמה לה פגיעה בראשה. הצעירה הגישה תביעה לחברת הביטוח ובמסגרתה טענה כי מדובר בתאונת דרכים וזכתה בסך של 1.14 מיליון ₪.

אז מהם נזקי גוף?

נזק גוף הנו מקרה של מוות, מחלה, פגיעה או ליקוי גופני, נפשי או שכלי. על-פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, כל מי שנגרם לו נזק גוף בתאונת דרכים זכאי לקבלת פיצויים, גם אם הוא היה הגורם לתאונה. 

 

הפעוט פונה לביה
כל מי שנפגע בתאונה, רשאי לתבוע
צילום׃  שי וקנין, דוברות מד"א
בית המשפט המחוזי בנצרת דן במקרה בו דובר בפגיעה נפשית שנגרמה לתובע לאחר שפגע במהלך עקיפה בכביש בשני רוכבי אופנוע במסלול הנגדי וגרם למותם. בעקבות זאת נקבעה לתובע שנהג ברכב במהלך עבודתו 100% נכות נפשית בביטוח הלאומי, הוא אושפז ואף ניסה התאבד מספר פעמים. באותו מקרה, קבע בית המשפט, כי נוכח הנסיבות יש להכיר בנזקו הנפשי של התובע.  במקרה אחר, פסק בית המשפט העליון, כי יש מקום לקבל את תביעת ההורים גם בגין נזק שאינו ממוני לאחר שכתוצאה מהתאונה הפילה האם את ולדה.

 

חשוב לדעת כי לעתים, הפגיעות הגופניות אינן נותנות את אותותיהן מיד עם קרות התאונה, והן עלולות להופיע בשלבים יותר מאוחרים לאחר התאונה. ראו התייחסות עורך דין בוסתנאי בהמשך, תחת התיישנות.

את מי תובעים?

  • במקרה של תאונת דרכים של רכב פרטי:

אם הנפגע הוא הנהג, עליו לתבוע את חברת הביטוח של הרכב שלו.

אם הנפגע הוא נוסע, עליו לתבוע את חברת הביטוח של נהג הרכב בו הוא נסע.

אם הנפגע הוא הולך רגל, עליו לתבוע את חברת הביטוח של נהג הרכב הפוגע.

במקרה ולא קיים ביטוח חובה תקף ברכב הנפגע, הרי שקיימים ערוצי תביעה נוספים, לרבות נגד "קרנית", גוף סטטוטורי אשר הוקם כקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, עליו מוטלת החובה לפצות (במקרים מסוימים) נפגעים בתאונת דרכים במקרים של העדר ביטוח לרבות תאונות פגע וברח. כך לדוגמה בתאונת פרע וברח שהתרחשה בנתניה, במהלכה דרס הנהג וגרם למותם של 3 נשים ונמלט מהמקום. במקרה בו לא הייתה המשטרה עולה על עקבות הדורס, היו משפחות הקרבנות מגישים תביעה נגד קרנית. מאחר והדורס, שושן ברבי, אותר ואף הועמד לדין, הנתבעת, בתביעה שהוגשה באמצעות עורך דין בוסתנאי, לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים, הינה חברת הביטוח של הנהג דורס.

בפסק דין שניתן אך לאחרונה, קיבל בית משפט השלום את תביעתו של הולך רגל שנפצע בתאונת "פגע וברח" בכניסה למקום עבודתו, וחייב את "קרנית" לפצותו בסך כרבע מיליון שקלים. "קרנית" טענה להגנתה כי מדובר בתאונה מכוונת, לכן אין עליה חובה לשלם לנפגע פיצויים, אך טענתה זו נדחתה.

  • תאונת דרכים - אופנוע

תאונות אופנוע הינן תופעה שכיחה בכביש. בחלק גדול מהמקרים מותירות תאונות האופנוע פגיעות גוף קשות מאוד וזאת בין היתר בשל חשיפת גופו של נהג האופנוע לפגיעה, בהשוואה לתאונות בהן מעורבים רכבים בלבד, שם, הנהג והנוסעים מוגנים יותר. כמעט כל תאונת אופנוע גורמת לנזק גוף.

הפגיעות הנפוצות כתוצאה מתאונות אופנוע כוללות בעיקר פגיעות ראש, פגיעות אורתופדיות, כוויות ושפשופים בעור ופגיעות נפשיות. תאונות אופנוע הינן תאונות דרכים לכל דבר ועניין, ולכן על חברת הביטוח אשר מבטחת את השימוש באופנוע מוטלת אחריות מלאה לפיצוי בגין נזקי גוף על פי חוק. אופנועים מבוטחים בפוליסות ביטוח חובה במאגר לביטוחי רכב חובה – "הפול".

תאונת אופנוע. אילוסטרציה
תאונות אופנוע מסתיימות לעתים קרובות בפגיעות גוף קשות
צילום׃  שאטרסטוק

 

כך, בתביעה אותה הגישו הוריו של רוכב אופנוע שנהרג, באמצעות עורך דין בוסתנאי, נגד חברת הביטוח "הפול", וזאת לאחר ששני צעירים ניהלו מרוץ מכוניות על הכביש, פגעו במנוח והביאו למותו. נגד הדורסים מתנהל הליך פלילי והם הואשמו בהריגה.

קיימים מספר סוגי פיצויים אשר עשוי נפגע בתאונת אופנוע לקבל מחברת הביטוח:

1. תשלום תכוף: במידה והפציעה משפיעה על הנפגע לאורך תקופה ממושכת, זכאי הנפגע לתבוע מקדמה על חשבון הפיצויים המגיעים לו וזאת למימון הוצאותיו או אבדן הכנסתו. ניתן לקבל מקדמה זו בסמוך למועד קרות התאונה, כאשר היא תקוזז מהפיצוי הסופי אשר ישולם לנפגע.

2. תשלום פיצויים במקרה בו אין ביטוח תקף: כאשר פוליסת הביטוח לא מכסה אותו רוכב ספציפי, אפשר לתבוע את פוליסת הביטוח של הנהג הפוגע במידה ויוכיח הנפגע כי הצד השני אשם בתאונה.

3. הולך רגל שנפגע מאופנוע שנמלט ממקום התאונה: אפשר לתבוע את 'קרנית', אשר מהווה מעין חברת ביטוח לתאונות פגע וברח. זכות התביעה קיימת כאשר נהג האופנוע הפוגע לא ניתן לאיתור.

  • תאונת דרכים במסגרת העבודה

אם נפגעתם בתאונת דרכים במהלך העבודה, בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, אזי מדובר בתאונה עבודה. הנפגע יקבל את אותו סכום פיצויים, אך הוא זכאי לתבוע פיצויים מחברת הביטוח וגם מהמוסד לביטוח לאומי. המוסד לביטוח לאומי משלם פיצויים עבור כיסוי הוצאות רפואיות והוצאות שיקום, וכן דמי פגיעה עבור הפסדי שכר ואובדן כושר עבודה. כאמור, סכום הפיצויים שיתקבל מהמוסד לביטוח לאומי, יקוזז מסכום הפיצויים שיתקבל מחברת הביטוח. נפגע אשר יוותר על זכותו לתבוע פיצויים מהביטוח הלאומי, לא יקבל סכומים אלו במסגרת תביעת חברת הביטוח. סכומים אלו מקוזזים מהסכום שישולם על-ידי חברת הביטוח בין אם מימש את זכותו כנגד הביטוח הלאומי ובין אם לאו.

  • תאונת פגע וברח

תאונת פגע וברח הנה תאונת דרכים אשר אחד או יותר מהרכבים אשר היו מעורבים בה בורח מזירת התאונה ללא הגשת עזרה מתאימה לנפגעים וללא הותרת פרטי הרכב ופרטי חברת הביטוח. כמות התאונות אשר מוגדרות כתאונות פגע וברח נמצאת בישראל בעליה תמידית. חלק מתאונות אלו הן תאונות קטלניות או תאונות אשר מעורבים בהן פצועים בדרגות פציעה קשות ביותר. במקרה של תאונת "פגע וברח" ופגיעה מרכב ללא ביטוח לרכב בהולך רגל, ניתן לתבוע פיצויים מ-"קרנית".

 

במקרים של תאונות פגע וברח, נדרש להוכיח את עצם קרות התאונה, ועמידתה בתנאים המוגדרים בחוק ואשר מגדירים אותה כתאונת דרכים. הדרך הטובה להוכיח את קרות התאונה הנה בעזרת עדי ראייה, אולם קיימות דרכים נוספות להוכחת תאונה מסוג פגע וברח, וזאת באמצעות ראיות נוספות כמו מסמכים רפואיים שנערכו מיד לאחר התאונה, דו"ח משטרה וכו'.

התיישנות: מתי מגישים את התביעה?

ככלל, ניתן להגיש את התביעה עד לאחר שבע שנים מיום התאונה, למעט חריגים הקובעים בחוק. במידה והתאונה ארעה בהיותכם קטינים, ניתן להגיש את התביעה עד גיל 25, שבע שנים לאחר גיל 18.

 

עו
עו"ד כרמי בוסתנאי - קטינים יכולים להגיש תביעה עד 7 שנים לאחר שמלאו להם 18 שנים
 
חשוב להדגיש, כי לא מומלץ להגיש את התביעה זמן קצר לאחר התאונה. מומלץ להמתין עד לאחר התגבשות מלוא הנזק ובירור המצב הרפואי של הנפגע. על-מנת לקבל פיצוי מקסימאלי, יש לאמוד את מלוא הנזק שנגרם, שכן לאחר קבלת הפיצוי וסיום התביעה, לא ניתן לתבוע על החמרה במצב הרפואי.

 

עם זאת מומלץ לפנות לעורך-דין מיד לאחר התאונה, על-מנת לאפשר את מימוש הזכויות של הנפגע, בעזרת ייעוץ עורך-דין שינחה את הנפגע מה לעשות. חשוב לדעת, שהגשת תביעה לחברת הביטוח לא עוצרת את מרוץ ההתיישנות, אלא הגשת תביעה לבית המשפט בלבד.

גם אם חלפו שבע השנים, זה לא אומר בהכרח שלא ניתן להגיש תביעה. החוק קובע כי במקרים בהם עילת התביעה היא נזק שהתגלה באיחור, מתארכת תקופת ההתיישנות משבע לעשר שנים מיום קרות התאונה. כך במקרה של התובע שהגיש בשנת 1993 תביעת פיצויים עקב תאונת דרכים אשר התרחשה ב–1980. לטענתו, התאונה גרמה לו לחלות בטרשת נפוצה. חברת הביטוח טענה שיש לדחות את התביעה בשל התיישנות ובית המשפט המחוזי קיבל בקשתה. לאחר ערעור וערעור חוזר לבית המשפט העליון, הורה בית המשפט העליון לבטל את פסק הדין ולדון בתביעה מאחר ובאותו מקרה הועלמו העובדות והקשר הסיבתי מן התובע, ועל כן לא חלה התיישנות.

חלק ב' יעסוק בהערכת גובה הפיצויים להם הנכם זכאים כתוצאה מתאונות הדרכים.

עורך דין כרמי בוסתנאי מתמחה בדיני נזיקין ומנהל את פורום תאונות עבודה ואת פורום תאונות ילדים

כתבה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ מקצועי על ידי עורך דין מומחה. עם קרות התקיפה עליכם לפנות תחילה לקבלת טיפול רפואי ולאחר מכן לייעוץ על ידי עורך דין מומחה העוסק בתחום, אשר יוכל לסייע לכם למצות את זכויותיכם ולהתאים את הטיפול בתיק, כל מקרה לגופו.

לדף הקודםלדף הבא