אחרי שגילתה אדיסה במקרה כי הייתה מבוטחת בביטוח תאונות תלמידים בזמן שאירעה לה תאונה בהיותה תלמידה בתיכון, מיהרה ופנתה לחברת הביטוח. לתדהמתה קיבלה תשובה לקונית המודיעה לה "מצטערים פנייתך נדחתה מפאת התיישנות".בשלב הזה רבים מרימים ידיים ומניחים שאכן איבדו את זכויותיהם לעד. אדיסה החליטה לא לוותר.
אדיסה עולה חדשה מאתיופיה התחילה ללמוד בפנימייה בצפון. במהלך שהותה שם נפלה ושברה את ידה בצורה קשה. חיש מהר הזמינו המורים אמבולנס שפינה אותה לבית החולים הקרוב שם אושפזה למשך תקופה ארוכה שלאחריה נאלצה לעבור טיפול שיקומי ארוך ומייגע שכלל טיפולי פיזיותרפיה רבים לצורך החזרת יכולת התנועה לידה. עלויות הטיפול היו גבוהות וכי להוריה,כאמור עולים חדשים מאתיופיה אשר בקושי יודעים לדבר עברית, לא היה את הסכום המבוקש, הם לוו כסף ונכנסו לחובות כלכליים קשים כתוצאה מהמקרה.
כשהתבגרה, התגייסה אדיסה לצבא שם שירתה כקצינה ולאחר שחרורה בגיל 21 וחצי, שמעה במקרה על ביטוח תאונות תלמידים אשר מקנה פיצויים בגין תאונות שנגרמות בבית הספר ומחוצה לו, 24 שעות ביממה. עוד נודע לאדיסה שהביטוח הוא חובה על פי חוק וכל תלמיד מבוטח בו באשר הוא. במחשבה על הוריה שעוד לא התאוששו כלכלית מהלוואות שלקחו לצורך הטיפול בה ומהגילוי כי דיי היה בעצם התאונה על מנת לזכותה בתשלום מכח הביטוח, פנתה אדיסה לחברת הביטוח מתוך מחשבה כי אם היא הייתה מבוטחת בזמן התאונה הרי היא זכאית לתשלום הפיצויים. התשובה המפתיעה והמקוממת לא אחרה לבוא.
הוריה של אדיסה ואדיסה עצמה, לא ידעו אך בתחילת כל שנת לימודים גבו מהם פרמיה עבור ביטוח תאונות תלמידים במסגרת תשלומי החובה וכחלק מסל התשלומים לבית הספר וזאת מבלי הסברים מפורטים לאן הכסף הולך ומה מגיע להם בתמורה. זה לא הפריע לחברת הביטוח, לבית הספר ולמורים "לשכוח" לעדכן את הוריה של אדיסה בזמן המקרה כי מגיעים לבתם פיצויים בגין התאונה שארעה לה וזאת על אף הזמן הרב שנעדרה אדיסה מבית הספר.
חברת הביטוח דחתה את פנייתה של אדיסה על הסף. מצטערים, הזמן חלף אמרו לה. אין מה לעשות. חברת הביטוח טענה ביובש כי על תביעתה חלה התיישנות ועל כן היא אינה זכאית לממש את הפיצויים אשר מגיעים לה, אפילו לא באופן חלקי. "חבל שלא נזכרת קודם" גערה בה נציגת חברת הבטוח הצדקנית.
אדיסה המופתעת מהאטימות ומהקלות בה נדחתה על ידי חברת הביטוח, כבר עמדה לוותר וחשבה כי אין לה סיכוי של ממש מול גוף גדול וחזק כמו חברת הביטוח וכי היא כבר לא תקבל לעולם את סכום הפיצויים. אך ספק שכרסם בה ולא נתן לה מנוח גרם לה להגיע למשרדי על מנת לבחון מה בכל זאת ניתן לעשות.
רבות הפניות המגיעות למשרדי ממבוטחים אשר אינם מודעים לקיומו של ביטוח תאונות תלמידים בזמן אמת ובטח שלא מודעיםלתקופת ההתיישנות הקצרה החלה על סוג ביטוח שכזה, 3 שנים לעומת 7 שנים בתביעות אחרות, שלאחריה הם עלולים לאבד את זכויותיהם כליל. כלומר ביטוח תאונות תלמידים מכסה תאונות עד גיל 18 אך ניתן להגיש תביעה עד הגיע הילד לגיל 21 ולמעשה ב-3 השנים הללו החל מגיל 18 חל מרוץ ההתיישנותשבסיומו הבגיר מאבד את זכותו לתבוע.
חשוב לציין כי על פי החוק חברות הביטוח אינן יכולות לקצר את תקופת ההתיישנות אך הן יכולות להאריך את התקופה מעל ל-3 השנים וזאת רק על ידי הסכמה מפורשת בכתב. במקרה ואין מכתב כתוב וחתום מחברות הביטוח, רק תביעה אשר הוגשה בבית משפט תעצור את מרוץ ההתיישנות אף אם נמצאים בתהליך של משא ומתן מול חברות הביטוח. זאת למעט מקרים בהם חברת הביטוח שילמה סכום חלקי למבוטח ואז יראו בכך מעין הודאה בחבות שלה כלפי המבוטח, ומרוץ ההתיישנות יתחיל מיום קבלת התשלום.
אדיסה אומנם הגיעה אליי בגיל 21 וחצי ולכאורה איבדה את זכותה לתבוע, אך כפי שהסברתי לה, לא הכל אבוד. ישנם מקרים חריגים בהם על אף שהילד עבר את גיל 21 ועל המקרה חלה לכאורה התיישנות, עדיין ניתן להגיש תביעה במסגרת ביטוח תאונות תלמידים.
חברות הביטוח אינן עושות כל מאמץ על מנת ליידע את ההורים בדבר זכויות ילדיהם שנפצעו.
סעיף 8 לחוק ההתיישנות קובע: "נעלמו מן התובע העובדות המהוות את עילת התובענה, מסיבות שלא היו תלויות בו ושאף בזהירות סבירה לא יכול היה למנוע אותן, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובע עובדות אלה".
כלומר קטין או אפוטרופוסיו אשר לא היו מודעים כלל לקיומו של הביטוח ייתכן ויוכלו להגיש תביעה נגד ביטוח תאונות תלמידים אף אם חלה התיישנות על המקרה ובתנאי שיוכיחו כי אי ידיעתם אינה נגרמה עקב רשלנותם.כך קרה במקרה של אדיסה הוריה אשר אינם יודעים עברית ולא היה ביכולתם להבין ולדעת על קיומו של ביטוח תאונות תלמידים, לא פעלו להגשת תביעת הפיצויים. לאחר שסיימהאת שירותה הצבאי,כחצי שנה לאחר שמלאו לה 21, גילתה אדיסה במקרה על ביטוח תאונות תלמידים והגישה באמצעות משרדי תביעה נגד חברת הביטוח. על אף שלכאורה חל חוק ההתיישנות על המקרה קבע בית המשפט כי בשל העובדה שלא אדיסה ולא הוריה שהיו האפוטרופוסים החוקיים שלה בזמנו ידעו על עצם קיומו של ביטוח זה ואף חברת הביטוח, בית הספר והמורים לא טרחו ליידע אותםבניגוד לחובתם(!), מתחיל מרוץ ההתיישנות רק מרגע בו גילתה אדיסה על קיומו של הביטוח וקבע לאדיסה פיצויים בגובה של 70,000 ₪.
אם ילדכם נפגע בתאונה בבית הספר או מחוצה לו, בכל שעה משעות היממה - מגיע לו פיצויי כספי בהתאם לפוליסת ביטוח תאונות תלמידיםוכן קיימת זכאות לתבוע בתביעה נזיקית את הגורם לתאונה.גם אם הביטוח דחה את תביעתכם על תאמרו נואש ייתכן ובעזרת עורך דין מומחה בתחום תקבלו את הפיצויים המגיעים לכם.
כתבה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ מקצועי על ידי עורך דין מומחה. עם קרות התאונה עליכם לפנות תחילה לקבלת טיפול רפואי ולאחר מכן לייעוץ על ידי עורך דיןמומחה העוסק בתחום, אשר יוכל לסייע לכם למצות את זכויותיכם ולהתאים את הטיפול בתיקלנסיבותיו המיוחדות.