דף הבית>>מאמרים>>מטחנת בשר ודם

 

כולנו מכירים את מטחנות הבשר, מטחנות הקפה ושאר המכשירים המתוחכמים לטחינת מזוןאך מעטים מאיתנו יודעים כי המטחנה שנראית ככלי עבודה יעיל ותמים  היא גורם למעשה מלכודת מסוכנת לידיים ולאצבעות המפעילות אותה וגורמת לתאונות קשות בבית ובעבודה.

כך למשל אירע להילה, בחורה מסורתית שהתחתנה לא מכבר, אשר קיבלה במתנה מטחנת בשר והחליטה לעשות בה שימוש להכנת קציצות לשבת, למדה זאת על בשרה. תרתי משמע.

 

בזמן שעמלה על הכנת הקציצות במטבח ביתה, השתמשה הילה במטחנת הבשר והכניסה בשר לפתח ההזנה בעזרת ידה הימנית, כאשר לפתע, השתחררה רשת ההגנה המפרידה בין החלקים המסתובבים של המטחנה לבין פתח ההזנה של הבשר. הילה לא הספיקה להוציא את ידה בזמן מהמכונה ואצבעותיה נתפסו בלהבי הטחינה המסתובבים. הילה הצליחה להשתחרר מהמכונה רק לאחר שאצבעותיה נמעכו ונחתכו, ונשארו במטחנה. מבוהלת ודואבת רצה הילה לבעלה וביחד לקחו את המטחנה ונסעו לבית החולים על מנת שינסו להציל את מה שנותר מאצבעותיה.

מיותר לציין כי לאחר שאצבעותיההסתבכובלהביה החדים של המטחנה לא נותר מה להציל והילה שהייתה במקצועה גרפיקאית צעירה  ומוכשרת עם קריירה מבטיחה בתחום, נותרה גידמת ונכה ללא יכולת לעבוד ולהתפרנס במקצועה או בכל מקצוע אחר וגם לא יכולה לתפקד במשק ביתה בהכנת אוכל או בעבודות משק הבית וגם בביצוע פעולות אישיות כמו צחצוח שיניים או רכיסת שרוכים בנעליה ולמעשה בתאונה זו חרב עליה עולמה.

 

אומנם ביטוח לאומי קבע להילה 40% נכות רפואית ו100% אי כושר עבודה, אך הסכומים המזעריים שקיבלה הילה מביטוח לאומי בקושי הספיקו לכלכלתה ולכלכלת ביתה, שלא נדבר על הוצאות השיקום הגבוהות שהפכו מנת חלקה.

 

הילה הבינה שהתאונה לא נגרמה באשמתה, וכי לא יתכן שמכשיר ביתי פשוט ותמים יהפוך בקלות בשימוש רגיל, לסכנה ממשית ואף אחד לא יתן על כך את הדין.על כן, החליטה הילה לבחון מי האחראי שצריך לתת את הדין על העוולה הנוראית שנגרמה לה.

 

חוק האחריות למוצרים פגומים (תש"ם-1980) קובע כי חלה חובה על היצרן לפצות אדם שניזוק בגופו כתוצאה משימוש במוצר שייצר שהיה בו פגם ועל הניזוק לא נדרשת הוכחת רשלנות או אשם מצד היצרן למעט קיום פגם במוצר.

 

ישנם חוקים ספציפיים למיגון מטחנות שונות המיועדות לשימוש בבית ואף חוקים נוקשים יותר בנוגע למטחנות לשימוש תעשייתי במקומות העבודה שנחקקו במטרה להגן על המשתמשים בהן.

אחד מהחוקים הינו כי פתח ההזנה של המכונה חייב להיות בעל אמצעי מגן בטיחותי כלשהו על מנת שמפעיל המכונה לא יוכל להתקרב עם אצבעותיו ל"שבלול" המכונה (הלהבים המסתובבים).

במקרה של הילה אומנם היה מגן בטיחות במטחנת הבשר אך היה בו פגם שגרם לו להשתחרר וכתוצאה מכך הילה איבדה את אצבעותיה.

 

לאחר שהתייעצה עם עורך דין מומחה בתחום, הגישה הילה תביעה נגד היצרן של מטחנת הבשרוכן כנגד היבואן שסיפק אותה לחנויות בארץ. במהלך המשפט התברר כי למכונה לא היה תו תקן וגם הוכח כי היה בה כשל מכני בהגנת פתח המכונה.  בית המשפט קיבל את תביעתה ופסק כי על הנתבעים לשלם להילה את מלוא סכום הפיצויים בגובה מיליוני שקלים.

 

כתבה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ מקצועי על ידי עורך דין מומחה. עם קרות התאונה עליכם לפנות תחילה לקבלת טיפול רפואי ולאחר מכן לייעוץ על ידי עורך דיןמומחה העוסק בתחום, אשר יוכל לסייע לכם למצות את זכויותיכם ולהתאים את הטיפול בתיקלנסיבותיו המיוחדות.

לדף הקודםלדף הבא